Wybór wina zależy od Ciebie

Dobierając odpowiednie wino do potrawy należałoby kierować się zasadą kontrastu i przystosowania, która jest podstawą w doborze win. Wybierając odpwiednie wino do danej sytuacji w zależności czy jest to wino stanowiące dodatek do potrawy czy też główny aspekt wydarzenia należy pamiętać o charakteryzujących je podstawowy smaku i ich wzajemnym oddziaływaniu

Wybierając wino do potrawy dobrze jest kierować się zasadą tzw. podstawą harmonii, która mam na celu uzupełnienie się smaku wina i potrawy w sposób jak najlepszy. Jeżeli spożywamy, na przykład słodką potrawę, nasze podniebienie będzie o wiele mniej wrażliwe na słodycz wina, aniżeli w przypadku potraw słonych. Dzieje się tak ponieważ w kontakcie z jedzeniem nasze kubki smakowe przystosowały się chwilowo trochę bardziej do słodyczy. Inny smak niż słodki odczujemy wyraźniej za sprawą kontrastu między nim a słodką potrawą – smak ten będzie o wiele bardziej świeży i wyraźny na podniebieniu.

Ten prosty przykład pokazuje nam podstawę doboru wina. Najlepszym sposobem na odpowiedni wybór jest nieustanne poszukiwanie harmonii i kontrastów smaku wina i potraw.

Zazwyczaj dobieramy wina i potrawy tak aby ani jedno ani drugie nie dominowały zbytnio nad pozostałymi. W takim przypadku najlepiej pasują do siebie wina i potrawy o zbliżonym charakterze smaku. Delikatne potrawy łączymy przede wszystkim z subtelnymi winami, dania o zrównoważonym i lekko intensywnym smaku – z winami o średniej intensywności aromatów i smaku. Wina o mocnej i dojrzałej budowie łączymy zaś z potrawami o zdecydowanym charakterze smaku i intensywności.

W wyjątkowych sytuacjach, gdy mamy np. niesamowicie wykwitną potrawę, nie należy zestawiać jej z wyrafinowanym i niesłychanie smacznym winem – dlatego, że smak wina może zostać zdominowany smakiem potrawy i uznanym za dobre lecz nie IDEALNE, a przecież miało być z najwyższej półki . Do szczególnie interesującej potrawy, podajmy więc wino dobre ale nie najlepsze. Dla wyjątkowych win zostawmy wyjątkowe sytuacje, w których smak wina potrafi zmienić się w smak trunku idealnego.